Τί είναι η Νόσος Graves;
Είναι μια πάθηση, μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Το αποτέλεσμα αυτής τη μη φυσιολογικής λειτουργίας ειναι να παράγει πολλαπλάσια ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός) και να κάνει τον θυρεοειδή αδένα να διογκώνεται (βρογχοκήλη).
Αίτια Νόσου Γκρειβς
Οικογενειακό ιστορικό με άτομα που έχουν πάθει αυτοάνοσα νοσήματα όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτη τύπου 1.
Επίσης υπάρχουν κάποιες σοβαρές ενδειξεις οτι το στρές και στρεσογόνα περιστατικά η αρρώστιες μπορούν να δράσουν ώς καταλύτης για νόσο graves σε ανθρώπους που έχουν γενετική προδιάθεση.
Συμπτώματα νόσου Γκρέιβς
Επειδή οι θυρεοειδικες ορμονες επηρεάζουν διάφορα συστήματα του ανθρωπίνου σώματος, σημάδια και συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο graves είναι ποικιλα και με μεγάλο ευρος πράγμα που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση.
- Ανησυχία και Ερεθισμός.
- Τρέμουλο ειδικά στα δάχτυλα και στα χέρια.
- Ευαισθησία στο κρύο, αύξηση της εφίδρωσης ή ζεστό, υγρό δέρμα.
- Απότομο χάσιμο βάρους παρόλο που δεν έγινε καμμια αλλαγη στη διατροφή.
- Μεγένθυνση, πρήξιμο στην περιοχή του λαιμού (βρογχοκήλη).
- Αλλαγή του έμμηνου κύκλου.
- Μειωμένη λίμπιντο, προβλήματα στύσης.
- Οφθαλμοπάθεια, οι οφθαλμοί είναι προς τα έξω (εξωφθαλμος graves)\
- Χονδρό, κοκκινωπό δέρμα συνήθως στις κνήμες ή στις κορυφές των ποδιών (δερματοπάθεια γκρειβς).
- Ταραχή, ακανόνιστοι χτύποι καρδιάς.
Το 30% περίπου των ασθενών με γκρειβς παρουσιάζουν οφθαλμοπάθεια. Φλεγμονές και διάφορες αλλαγές στους μύες και στους ιστούς γύρω απο τα ματια μπορεί να τα κάνουν να προεξέχουν. Μπορεί επίσης ναι αισθάνονται οτι έχουν άμμο και να φαίνονται ερεθισμένα και κόκκινα.
Διάγνωση νόσου Γκρειβς
Η διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει με διάφορα τεστ. Ενα απο τα πιο συνηθισμένα είναι η δοκιμασία πρόσληψης ραδιενεργού ιωδίου. Ο ασθενής λαμβάνει μια κάψουλα ιωδίου από το στόμα. Στη συνέχεια γίνεται μέτρηση του ποσού του ραδιενεργού ιωδίου που προσλαμβάνει ο θυρεοειδής. Στη νόσο Graves το ποσοστό πρόσληψης του ραδιενεργού ιωδίου είναι πολύ υψηλό.
Θεραπεία Νόσου Γκρειβς
- Θεραπεία με ραδιενεργο ιώδιο
Είναι η πιο συχνή θεραπεία. Γίνεται πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίο(ραδιοιωδίνης) απο το στόμα. Η ραδιο ιωδίνη απορροφάται απο τα θυρεοειδικά κύτταρα και σιγά σιγά καταστρέφει τα υπερδραστήρια κύτταρα. Αυτό προκαλέι μια συρρίκνωση στο θυρεοειδή αδένα και ελλάτωση των συμπτωμάτων. Επειδή η δουλειά της ραδιο ιωδίνης είναι να κάνει το θυρεοειδή να υπολειτουργεί ισως αργότερα να χρειαστεί μια θεραπεία εφοδιασμού του σώματος με θυρεοειδικές ορμόνες.
Επειδή μια επιπλοκή της θεραπείας με ραδιοιωδίνη μπορεί να επιτείνει την οφθαλμοπάθεια Γκρειβς, δεν συνίσταται σε ανθρώπους με μέτρια η σοβαρά προβλήματα στα μάτια.
- Φαρμακευτική Αγωγή με αντιθερεοειδικά φάρμακα
Υπάρχουν οι φαρμακευτικές ουσίες με μεθιμαζόλη(ταπαζόλη) και προπυλθειουρακίλη που εμπλέκονται με την ιωδίνη στην παραγωγή ορμονών. Αυτά τα δύο αντιθυρεοειδικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μόνα τους πρίν η μετά την θεραπεία με ραδιο ιωδίνη.
- Beta Blockers – Βήτα Αναστολείς
Oι βήτα-αναστολείς βοηθούν την καρδιά να χτυπάει πιο αργά, μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση και με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν την καρδιά σας από τις επιβλαβείς επιδράσεις της παρατεταμένης δραστηριότητας της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης. Μειώνονται έτσι σημαντικά τα συμπτώματα όπως τρέμουλο, ανησυχία, ταραχή, αίσθηση καύσου, εφίδρωση, διάρροια και αδυναμία στους μύες. Φάρμακα με ουσίες όπως προπρανολόλη, ατενολόλη, μετοπρολόλη, ναδολόλη.
- Εγχείρηση
Ενας έμπειρός χειρουργός θυρεοειδούς θα αφαιρέσει με την επέμβαση θυρεοειδεκτομής ( ολική θυρεοειδεκτομή η μερική) μέρος ή όλο τον θυρεοειδή αδένα. Αμέσως μετά την εγχείρηση θυρεοειδούς θα πρέπει ο ασθενής να παίρνει συμπλήρωμα θυρεοειδικών ορμονών.
Οφθαλμοπάθεια Γκρέιβς
Η “Ενδοκρινική Οφθαλµοπάθεια” (Ε.Ο.), κοινά γνωστή ως “εξόφθαλµος”, είναι η οφθαλµική εκδήλωση της νόσου των Graves-Basedow, δηλαδή του αυτοάνοσου υπερθυρεοειδισµού.
Για τη θεραπεία της πάθησης (νόσος graves) ο ιατρός σας έχει στην παλλέτα του
- Κορτικοστεροειδή. Φαρμακευτική αγωγή με πρεδνισόνη που μπορεί να εξαφανίσει το πρήξιμο και την υπερέκταση των οφθαλμών. Έχουν όμως αρκετές παρενέργειες.
- Χειρουργική αποσυμπίεση του κόγχου
Ο σκοπός της χειρουργικής αποσυμπίεσης του κόγχου, μέσω της αφαίρεσης τμημάτων των οστικών δομών του, είναι να δημιουργήσει χώρο για να αποσυμπιεστεί το αυξημένο περιεχόμενο του κόγχου. Αν και δεν δρα στους παθογενετικούς μηχανισμούς της οφθαλμοπάθειας είναι πολύ δραστική στην αντιμετώπιση της πρόπτωσηςκαι των άλλων οφθαλμικών εκδηλώσεων που προκαλούνται από τη φλεβική στάση
- Ραδιοθεραπεία – νόσος graves
Στοχευμένη ακτινοβολία X-rays σε διάστημα αρκετών ημερών για να καταστραφεί μέρος του ιστού πίσω απο τα μάτια. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ου τα προβλήματα στα μάτια χειροτερεύυν και δεν υπάρχουν επιλογές με άλλες θεραπείες.