Είναι δύσκολο να πούμε αν έχετε διαταραχές του θυρεοειδούς χωρίς εξετάσεις. Τα συμπτώματα ποικίλουν, μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένος και κουρασμένος, ή να έχετε αυτό που είναι γνωστό ως “ομίχλη εγκεφάλου “. Μπορεί να κερδίζετε βάρος ή να έχετε τριχόπτωση. Άλλοι μπορεί να αισθάνονται υπερανήσυχία, ή ιδρώνουν πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο . Όλα αυτά είναι κοινά συμπτώματα των διαταραχών του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει πολλές διεργασίες μέσα στο σώμα, και περισσότερο στις γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να έχουν διαταραχές που επηρεάζουν τη λειτουργία αυτής της βασικής αδένα.
Aναγνωρίζοντας και θεραπεία αυτών των καταστάσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη υγεία και την πρόληψη των μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας και την αποφυγη για εγχείρηση θυρεοειδούς.
Ο Θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος αδένας που βρίσκεται στον τράχηλο. Έχει σχήμα πεταλούδας και αποτελείται απο 2 λοβούς (δεξιό ,αριστερό) που συνδεόνται με τον ισθμό, βρίσκεται μπροστά και εκατέρωθεν της τραχείας, ενώ ενίοτε υπάρχει και ένας ακόμα λοβός που ξεκινάει απο τον ισθμό πρός τα άνω και λέγεται πυραμοειδής. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει 3 ορμόνες, την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), την θυροξίνη (Τ4) και τη καλσιτονίνη. Κύρια λειτουργία των δύο πρώτων είναι η ρύθμιση του μεταβολισμού του οργανισμού, ενώ η τελευταία συμμετέχει σε μικρό ποσοστό στον μεταβολισμό του ασβεστίου Γύρω απο τον θυρεοειδή αδένα και αντίστοιχα δίπλα στους άνω και κάτω πόλους των 2 λοβών του, βρίσκονται συνήθως ισάριθμοι (4) παραθυρεοειδείς αδένες. Οι θέσεις τους αλλά και ο αριθμός τους σε κάθε άνθρωπο μπορεί να διαφέρουν , οπότε μπορεί να βρούμε πάνω απο 4 και σε άλλες θέσεις όπως πίσω απο τον οισοφάγο, στην καρωτίδα, στο υπογνάθιο τρίγωνο, στον θώρακα, εντός του Θύμου αδένα (που βρίσκεται στο μεσοθωράκιο) και αλλού. Οι παραθυρεοειδείς αδένες μέσω της παραγωγής παραθορμόνης ρυθμίζουν την ποσότητα ασβεστίου στο αίμα και τα οστά.
Σύμπτωμα θυρεοειδούς : Η απώλεια ή απόκτηση βάρους
Αλλαγές στο βάρος μπορεί να σηματοδοτούν μια ανώμαλη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα . Τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς ( υποθυρεοειδισμός ) μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους , ενώ απρόσμενη απώλεια βάρους μπορεί να σημάνει ότι πάρα πολλές ορμόνες του θυρεοειδούς παράγονται ( υπερθυρεοειδισμός ) . Ο υποθυρεοειδισμός είναι πολύ πιο συχνός από ό, τι ο υπερθυρεοειδισμός .
Σύμπτώμα Θυρεοειδούς : Πρησμένος λαιμός.
Η βρογχοκήλη είναι η διεύρυνση του θυρεοειδούς αδένα, ένα πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού.Η βρογχοκήλη μπορεί να συμβεί τόσο ως αποτέλεσμα του υποθυρεοειδισμού οσο και του υπερθυρεοειδισμού . Μπορεί μερικές φορές να προκύψει επίσης από όγκους ή όζοι θυρεοειδούς που αναπτύσσονται εντός του θυρεοειδούς αδένα.
Σύμπτωμα θυρεοειδούς : αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό
Οι ορμόνες που γίνονται στο θυρεοειδή αδένα επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο του σώματος , συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς . Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει την καρδιά να χτυπά πιο αργά , ενώ ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί ταχυκαρδία . Αυξημένα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς , επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπάει ( αίσθημα παλμών ) .
Σύμπτωμα θυρεοειδούς : αλλαγές στη διάθεση ή ενέργεια
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα , την ενέργεια και διάθεση. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως η κατάθλιψη , η κούραση , και η αίσθηση υποτονική . Ο υπερθυρεοειδισμός σχετίζεται με διαταραχές του ύπνου, ευερεθιστότητα, άγχος και ανησυχία .
Σύμπτωμα: Τριχόπτωση
Η τριχόπτωση είναι ένα κοινό σημάδι ενός προβλήματος του θυρεοειδούς . Και οι δύο είναι πολύ υψηλή και πολύ χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Η τρίχα συνήθως αυξάνεται πίσω τη στιγμή που η κατάσταση είναι υπο θεραπεία.
Σύμπτωμα : Η θερμοκρασία του σώματος αίσθημα ψύχους η ζέστας
Ο θυρεοειδής επηρεάζει ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος , λοιπόν , τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά αναφέρουν αίσθημα ψύχους . Αντίθετα , τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό τείνουν να έχουν υπερβολική εφίδρωση και μια αποστροφή για τη θέρμανση .
Άλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού
Άλλα συμπτώματα και σημεία του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν
Δυσκοιλιότητα
Αλλαγές ή ανωμαλίες στον έμμηνο κύκλο
Ξηρό δέρμα και εύθραυστα νύχια
Το τσούξιμο και μούδιασμα στα χέρια ή τα δάχτυλα
Άλλα συμπτώματα και σημεία του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν
Προβλήματα με την όραση
Διάρροια
Παρατυπίες στον έμμηνο κύκλο
τρέμουν τα χέρια
μυϊκή αδυναμία
Πότε θα πρέπει να κάνετε ενα τέστ για θυρεοειδή;
Συνιστάται ότι ο καθένας πρέπει να ελέγχεται ετησίως για τη νόσο του θυρεοειδούς μετά την ηλικία των 35. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο συχνές εξετάσεις εάν έχετε συμπτώματα ή παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του θυρεοειδούς. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός είναι πιο συχνές σε γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών Ένα οικογενειακό ιστορικό της νόσου του θυρεοειδούς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θυρεοειδούς. Εαν κάνετε την κατάλληλη στιγμή διάγνωση μπορεί να αποφύγετε την εγχείρηση θυρεοειδούς.
Έλεγχος του θυρεοειδούς και Τραχήλου – Αυτοδιάγνωση
Εξετάστε το λαιμό σας στην περιοχή του μήλου του Αδάμ , καταπίνωντας μερικές φορές μπορεί να δείξει εάν ο θυρεοειδής σας είναι διευρυμένος . Καταπιείτε γερνοντας το κεφάλι πίσω , και εξετάστε την περιοχή πάνω από τις κλείδες . Αν δείτε οποιαδήποτε εξογκώματα ή εξογκώματα , δείτε ένα ενδοκρινολόγο, χειρουργός θυρεοειδούς, που θα σας προτείνουν μια σειρά εξετάσεων αίματος.
Νόσος του Hashimoto
Είναι μια απο τις αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς , η πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού. Στην περίπτωση αυτή, το ανοσοποιητικό σύστημα εσφαλμένα στοχοποιεί το θυροειδή αδένα , έτσι δεν είναι αρκετές ορμόνες που παράγονται . Η νόσος του Hashimoto είναι συχνά κληρονομική .
Επιπλοκές Διαταραχές του θυρεοειδούς
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου . Αν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μειωθούν πάρα πολύ , μπορεί να πέσει ο άνθρωπος σε κώμα και πτώση της θερμοκρασίας του σώματος . Άλλες επιπλοκές του υποθυρεοειδισμού που δεν υπόκειται σε θεραπεία περιλαμβάνουν απώλεια των προβλημάτων οστικής πυκνότητας και την καρδιά.
Πότε κρίνεται απαραίτητη η εγχείρηση θυρεοειδούς;
Η ολική θυρεοειδεκτομή η αφαίρεση θυρεοειδούς μερική η ολική έχει πια νέες μεθόδους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων θυρεοειδούς.
Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, η εγχείρηση θυρεοειδούς συνιστάται για υπερθυρεοειδισμό μόνο όταν αντιθυρεοειδικά φάρμακα δεν λειτουργούν , ή αν υπάρχει σοβαρή διεύρυνση του αδένα. Η εγχείρηση θυρεοειδούς η χειρουργική επέμβαση δηλαδη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για οζίδια ή όγκους (όζοι θυρεοειδούς). Μετά την χειρουργική αφαίρεση του αδένα , οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν θυρεοειδικές ορμόνες δια βίου σε μορφή χαπιού.
Η τεχνική επέμβαση αποκαλέιται ΜΙΒΑΤ τεχνική (Μη επεμβατική δηλαδη με μικρές τομές , Ανώδυνη και Αναίμακτη) και σε 1-2 μέρες ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του, να μιλήσει και να σιτισθεί.