Η τροφική δηλητηρίαση είναι από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις εξαιτίας της ευκολίας με την οποία αποκτάται. Συνήθως προκαλείται από μολυσμένο φαγητό αλλά μπορεί να έχει και άλλες αιτίες. Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται το καλοκαίρι λόγω υψηλών θερμοκρασιών αλλα και κατα τη διάρκεια ταξιδιών όταν τρώμε τροφές αμφιβόλου ποιότητας απο καταστήματα που δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
Τι είναι η τροφική δηλητηριάση;
Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Οι μολυσματικοί οργανισμοί – συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των ιών και των παρασίτων ή των τοξινών τους – είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες δηλητηρίασης από τα τρόφιμα.
Η μόλυνση μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τη διάρκεια της παραγωγής των τροφίμων:
- στην καλλιέργεια
- στη συγκομιδή
- στην επεξεργασία
- στην αποθήκευση
- στην αποστολή
- κατά την προετοιμασία.
Ο οργανισμός, ο βαθμός έκθεσης, η ηλικία σας και η υγεία σας καθορίζουν γενικά τη σοβαρότητα της ασθένειας.
Συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης;
![]()
Τα συμπτώματα, τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν μέσα σε μερικές ώρες από την στιγμή της κατανάλωσης του μολυσμένου φαγητού, ποικίλουν ανάλογα την πηγή της μόλυνσης. Γενικά συμπεριλαμβάνουν:
- Ναυτία
- Εμετό
- Υδατική Διάρροια
- Πόνους στην κοιλιά και κράμπες
- Πυρετό
Αναζητήστε άμεσα θεραπεία για σοβαρά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ανικανότητα διατήρησης υγρών, συχνό εμετό, αίμα στον εμετό ή στα κόπρανα, σοβαρές κράμπες στην κοιλιά και θερμοκρασία μεγαλύτερη από 38.6C.
Η πιο συνηθισμένη σοβαρή επιπλοκή της τροφικής δηλητηρίασης είναι η αφυδάτωση – η σοβαρή απώλεια νερού και βασικών αλάτων και μεταλλικών στοιχείων. Συμπτώματα αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:
- Υπερβολική δίψα
- Ελάχιστη ή καθόλου ούρηση
- Σοβαρή αδυναμία ή ζάλη.
Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να απαιτεί νοσηλεία.
Θεραπεία τροφικής δηλητηρίασης
Ανάλογα με τα συμπτώματά σας και τη σοβαρότητά τους, ο γιατρός σας μπορεί να σας υποβάλλει σε εξετάσεις όπως εξέταση αίματος ή καλλιέργεια κοπράνων για τον εντοπισμό του υπεύθυνου μικροοργανισμού και την επιβεβαίωση της διάγνωσης.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ασθένεια φεύγει μόνη της μέσα σε λίγες μέρες, αν και ορισμένοι τύποι τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.
Αντικατάσταση χαμένων υγρών. Τα υγρά και τα μεταλλικά στοιχεία όπως το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο που διατηρούν την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας πρέπει να αντικατασταθούν. Πίνετε νερό, καθαρή σόδα ή ενεργειακά ποτά χωρίς καφεΐνη, όπως το Gatorade. Το υγρό επανυδάτωσης από το στόμα (Pedialyte, Enfalyte, άλλα) συνιστάται συχνά για παιδιά.
Αντιβιοτικά. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά αν έχετε κάποιο είδος βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης και τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά. Γενικά, όσο πιο γρήγορα αρχίζει η θεραπεία, τόσο το καλύτερο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η άμεση θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να εμποδίσει την λοίμωξη από το να φτάσει στο μωρό.
Αντιδιαρροιικά. Οι ενήλικες με διάρροια που δεν είναι αιματηρές και δεν έχουν πυρετό μπορούν να ανακουφιστούν παίρνοντας το φάρμακο λοπεραμίδη (Imodium A-D) ή υποαλικυλικό βισμούθιο (Pepto-Bismol). Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με αυτές τις επιλογές.
Φροντίστε τον εαυτό σας. Για να είστε άνετοι και αποφύγετε την αφυδάτωση:
- Αφήστε το στομάχι σας να ηρεμήσει. Μην τρώτε και πίνετε για λίγες ώρες. Καταναλώστε μερικά τσιπς πάγου.
- Ξεκουραστείτε. Η ασθένεια μπορεί να σας αποδυναμώσει και να σας κουράσει.
- Μην βιαστείτε να φάτε όταν νιώσετε καλύτερα. Φάτε στεγνά, εύπεπτα τρόφιμα, όπως φρυγανιές, τοστ και ζελέ. Μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα, αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την καφεΐνη και τα λιπαρά ή εξαιρετικά καρυκευμένα τρόφιμα.
Επικίνδυνη τροφική δηλητηρίαση – επικίνδυνες λοιμώξεις
Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί δυνητικά να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε μερικούς ανθρώπους.
Βακτήριο της listeria. Στις αρχές της εγκυμοσύνης, η λοίμωξη από listeria μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή. Αργότερα, μπορεί να οδηγήσει σε θνησιμότητα, πρόωρη γέννηση, μια πιθανώς θανατηφόρα λοίμωξη που συναντάται σε βρέφη μετά τη γέννηση ή μακροχρόνια νευρολογική βλάβη και καθυστερημένη ανάπτυξη.
Η listeria μπορεί να βρεθεί σε χοτ-ντογκ, κρέατα, μη παστεριωμένο γάλα και τυριά και άπλυτα ακατέργαστα προϊόντα.
Εσερίχια Κόλι. Ορισμένα στελέχη του E. coli μπορεί να προκαλέσουν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, το οποίο βλάπτει τα νεφρά. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά κάτω των 5 ετών και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
Το Ε. Coli εξαπλώνεται κυρίως μέσω του ακατέργαστου βοείου κρέατος.