Η εποχή των ιώσεων έφτασε για άλλη μια φορά και μετράει και φέτος πολλούς πεσόντες. Ένα από τα μεγαλύτερα συμπτώματα αυτής είναι ο πυρετός. Παρακάτω θα εξετάσουμε το φαινόμενο σε βάθος ώστε να κατανοήσετε το φαινόμενο καλύτερα και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για να το αντιμετωπίσετε.
Τι είναι ο πυρετός;
Ο πυρετός είναι μια προσωρινή αύξηση στην θερμοκρασία του σώματος σας, που συνήθως οφείλεται σε ασθένεια. Ο πυρετός είναι σημάδι ότι κάτι πέρα από το συνηθισμένο συμβαίνει με το σώμα σας.
Έχετε πυρετό όταν η θερμοκρασία του σώματος σας ανεβαίνει πάνω από το συνηθισμένο εύρος της. H μέση θερμοκρασία του σώματος σας είναι 37 βαθμοί Κελσίου. Ωστόσο, η θερμοκρασία του σώματος σας μπορεί να ποικίλλει μερικούς βαθμούς – από 36.1 μέχρι 37.2 βαθμούς Κελσίου. – και ακόμα να θεωρείται φυσιολογική.
Ο πυρετός συνήθω φεύγει μετά από μερικές μέρες. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακdα μπορούν να θεραπεύσουν τον πυρετό, αλλά μερικές φορές είναι καλύτερο να τον αφήσετε να περάσει. Ο πυρετός είναι από τις σημαντικότερες άμυνες του οργανισμού σας ενάντια στις λοιμώξεις.
Αιτίες πυρετού
Μερικές φορές η αιτία του πυρετού δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί. Συχνά ο πυρετός σχετίζεται με:
- Βακτηριακή ή ιική λοίμωξη
- Ηλίαση ή εγκαύματα μεγάλου βαθμού
- Έντονη άσκηση
- Τον κύκλο της εμμήνου ρύσεως σας
- Ορισμένες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Ορισμένα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά και φάρμακα για την πίεση και τις επιληπτικές κρίσεις
- Μερικά εμβόλια
Πότε να δείτε τον ιατρό σας. Οικογενειακό ιατρό η παθολόγο.
Ο υψηλός πυρετός είναι μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας σε βρέφη και παιδιά από ό, τι στους ενήλικες.
Συνιστάται γενικά να βλέπετε γιατρό εάν το παιδί σας είναι:
Μικρότερο από 3 μηνών και έχει πρωκτική θερμοκρασία μεγαλύτερη από 38 βαθμούς Κελσίου.
3 με 6 μηνών και έχει θερμοκρασία μικρότερη ή μεγαλύτερη από 38.9 C και είναι ασυνήθιστα οξύθυμο, ληθαργικό ή ανήσυχο.
6 με 24 μηνών και έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη από 39.9 C που κρατάει πάνω από μία ημέρα και δεν εμφανίζει άλλα συμπτώματα. Αν το παιδί σας έχει άλλα συμπτώματα, όπως βήχας ή διάρροια, θα πρέπει να καλέσετε τον ιατρό του παιδιού σας νωρίτερα.
Νεογέννητο και έχει θερμοκρασία μικρότερη από το συνηθισμένο – μικρότερη από 36.1 C. Τα πολύ μικρά μωρά μπορεί να μην μπορούν να ρυθμίσουν σωστά την θερμοκρασία του σώματος τους όταν είναι άρρωστα και μπορεί να την ρίχνουν αντί να την ανεβάζουν.
Σε μεγαλύτερα παιδιά, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας άν το παιδί σας έχει πυρετό υψηλότερο από 38.9 C που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του έντονου πονοκεφάλου, στομαχόπονου, πρησμένου λαιμού, δερματικά εξανθήματα, ασυνήθιστη οξυθυμία, ατονία, σύγχυση ή εμετό.
Συνιστάται γενικά στους ενήλικες να επικοινωνούν με ιατρό τους εάν έχουν θερμοκρασία 39,4 C ή υψηλότερη, πυρετό που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες ή πυρετό που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα που προκαλούν ανησυχία.
Θεραπεία πυρετού
Τις περισσότερες φορές το μόνο που χρειάζεται για να αντιμετωπίσετε τον πυρετό είναι να προσέχετε τον εαυτό σας. Προληπτικά βήματα που μπορείτε να υιοθετήσετε από το σπίτι περιλαμβάνουν:
Καταναλώστε πολλά υγρά.
Ο πυρετός προκαλεί απώλεια υγρών και αφυδάτωση, οπότε καταναλώστε νερό, χυμό και σούπες. Για παιδιά μικρότερα του ενός έτους, χρησιμοποιείστε χρησιμοποιήστε ένα από του στόματος διάλυμα επανυδάτωσης όπως το Pedialyte. Αυτά τα διαλύματα περιέχουν νερό και άλατα ειδικά διαμορφωμένα για την αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών.
Ξεκουραστείτε.
Χρειάζεστε ξεκούραση για να συνέλθετε, και η άσκηση μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία του σώματος σας.
Μείνετε ψύχραιμοι.
Ντυθείτε ελαφρά, διατηρήστε την θερμοκρασία του δωματίου δροσερή και κοιμηθείτε μόνο με ένα σεντόνι ή ελαφριά κουβέρτα.
Φαρμακευτική αγωγή κατά του πυρετού
Στην περίπτωση υψηλού πυρετού, ο ιατρός σας μπορεί να προτείνει κάποιο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο.
Ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη.
Χρησιμοποιήστε αυτά τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας ή σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας. Αποφύγετε να πάρετε πάρα πολλά. Οι υψηλές δόσεις ή η μακροχρόνια χρήση της ακεταμινοφαίνης μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ ή στα νεφρά, ενώ οι οξείες υπερδοσολογίες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Εάν ο πυρετός του παιδιού σας παραμένει υψηλός μετά από μια δόση, μην χορηγείτε περισσότερο φάρμακο. καλέστε τον ιατρό σας.
Ασπιρίνη.
Η ασπιρίνη έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών, αλλά γενικά δεν συνιστάται για παιδιά γιατί μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, που ονομάζεται σύνδρομο Reyes.
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ.
Μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε πυρετούς ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα για να μειώσετε την έκθεσή σας σε μολυσματικές ασθένειες:
Πλύνετε συχνά τα χέρια σας. Το πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν από το φαγητό, μετά τη χρήση της τουαλέτας και μετά από την επαφή με άτομο που είναι άρρωστο. Διδάξτε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.
Προσπαθήστε να αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας. Αυτοί είναι οι κύριοι τρόποι με τους οποίους οι ιοί και τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα σας.
Καλυφθείτε. Καλύψτε το στόμα σας όταν βήχετε και τη μύτη σας όταν φτερνίζεστε. Διδάξτε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.
Αποφύγετε την κοινή χρήση αντικειμένων. Αυτό ισχύει για φλιτζάνια, φιάλες νερού και σκεύη.
ΕΜΠΥΡΕΤΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ.
Μια εμπύρετη κρίση είναι ένας σπασμός σε ένα μικρό παιδί που γενικά προκαλείται από αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος λόγω λοίμωξης. Οι εμπύρετες κρίσεις αντιπροσωπεύουν μια μοναδική απάντηση του εγκεφάλου ενός μικρού παιδιού στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Αν και ανησυχητική για τους γονείς, η μεγάλη πλειοψηφία των εμπύρετων κρίσεων δεν προκαλεί σοβαρά αποτελέσματα. Εάν εμφανιστεί μια κρίση:
Τοποθετήστε το παιδί σας στο πλάι ή στο στομάχι του, στο πάτωμα ή στο έδαφος
Απομακρύνετε τυχόν κοφτερά αντικείμενα από το παιδί σας
Χαλαρώστε τυχόν στενά ρούχα
Κρατήστε το παιδί σας σταθερό για να προλάβετε τυχόν τραυματισμούς
Μην τοποθετήσετε τίποτα στο στόμα του παιδιού σας και μην προσπαθήσετε να σταματήσετε την κρίση
Οι περισσότερες εμπύρετες κρίσεις σταματάνε μόνες τους. Επισκεφτείτε τον ιατρό σας το ταχύτερο δυνατόν μετά την κρίση ώστε να προσδιορίσετε την αιτία της. Αν η κρίση διαρκέσει περισσότερο από 10 λεπτά ή αν το παιδί σας έχει επαναλαμβανόμενες κρίσεις καλέστε τις υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας.