Η πρωταρχική επίσκεψη στον οικογενειακό μας ιατρό και η παραπομπή σε ενδοκρινολόγο είναι τα πρώτα βήματα που θα χρειαστεί κάποιος που έχει πρόβλημα στο θυρεοειδή.
Ο γενικός χειρουργός και ειδικότερα χειρουργός θυρεοειδούς θα κάνουν όμως την εκτίμηση της κατάστασης απο χειρουργικής απόψεως.
Εφόσον οι κλινικές εξετάσεις και τα ευρήματα φανερώσουν τις παρακάτω 4 περιπτώσεις με σοβαρό πρόβλημα στο θυρεοειδή η επέμβαση είναι αναπόφευκτη:
Α. Μεγάλη βρογχοκήλη.
Η βρογχοκήλη αυτή δεν θεραπεύεται με φάρμακα και προκαλέι πιέση στο λαιμό και αίσθημα πνιγμού με συμπτώματα όπως δύσπνοια. Επίσης μπορεί να είναι ορατή στον ασθενή και στον περίγυρό του και να τον ενοχλεί και αισθητικά.
Β. Πολυοζώδης βρογχοκήλη.
Δηλαδή με απλά λόγια μια βρογχοκήλη με πολλαπλούς όζους που πάλι δεν θεραπεύεται με φάρμακα.
Γ. Τοξική βρογχοκήλη.
Συνοδεύεται με πολλαπλά σοβαρά συμπτώματα και προβλήματα για τον ασθενή και είναι επικίνδυνη.
Δ. Τοξικοί όζοι θυρεοειδούς ή όζος θυρεοειδούς.
Μεγαλώνει ταχύτατα παρά την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής. Στην περίπτωση αυτή μορεί να υπάρχουν κακοήθεις όζοι θυρεοειδούς.
Στις παραπάνω περιπτώσεις η θεραπεία είναι χειρουργική και η επέμβαση εκλογής είναι η θυρεοειδεκτομή. Δηλαδή η αφαίρεση του θυρεοειδούς.Η θυρεοειδεκτομή είναι απαιτητική χειρουργική και ανάλογα την περίπτωση μπορεί να είναι ολική η μερική θυρεοειδεκτομή.
Επιστημονική Επιμέλεια άρθρου
Δρ. Μπινιάρης – Πειραϊκό Χειρουργικό Κέντρο
Γενικός Χειρουργός– χειρουργός θυρεοειδούς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ρώμης “La Sapienza”
IRCAD Laparoscopic Training Center, Strasbourg
Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά
Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία