Ο καθένας γνωρίζει τον έντονο και παροδικό πόνο στη γάμπα που εμποδίζει κάθε κίνηση και προκαλεί την σκλήρυνση των μυών. Υπάρχουν βέβαια και δυσκολότερες περιπτώσεις όπως κράμπα στο στομάχι αλλά και κράμπα στον ύπνο.
Κράμπες και ηλικία;
Οι κράμπες εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε ηλικία αλλά σπανιότερα στα παιδιά. Οσο μεγαλώνει όμως κανείς τόσο αυξάνεται και η συχνότητα. Αυτό είναι φυσικό μιας και η ευλιγισία είναι κάτι που μεγαλώνοντας το εξασκούμε ολοένα και λιγότερο. Αρα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι είναι πιο συχνές και ειδικότερα τη νύχτα.
Που οφείλονται οι κράμπες όμως;
Δεν ξέρουμε πολλά για τον εσωτερικό μηχανισμό του συμπτώματος αυτού.
Οι αιτίες όμως είναι γνωστές.
Αιτία μπορεί να είναι απλώς μια μυική κούραση που περνάει με την ανάπαυση.
Τραυματισμός απο άσκηση πάνω στον ιδιο μυ αλλά καμμια φορά και αντανακλαστικά δημιουργείται κράμπα απο κάποιο κάταγμα.
Η κυκλοφοριακή ανεπάρκεια ή παροδική όπως εμφανίζεται συνήθως στην εγκυμοσύνη η με μεγάλη διάρκεια είναι συχνά αιτία της επαναληπτικής κράμπας.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσει κανείς στις επαναληπτικές κράμπες που παρουσιάζονται τη νυχτα και συνδιάζονται με χρονίως κρύα πόδια.
Υποθυρεοειδισμός
Ένα από τα συχνά συμπτώματα του χρόνιου και του αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού είναι και οι πόνοι στους μύες. Συχνά ωστόσο αυτά τα άτομα υποφέρουν και από έντονες μυϊκές κράμπες.
Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η σωστή ρύθμιση των ορμονών και ο έλεγχος τυχών ελλείψεων όπως μαγνήσιο, ασβέστιο κ.α.
Αναγγέλουν καμμια φορά την εμφ΄νιση μιας πάθησης που λέγεται και αποφρακτική ενδοαρθρίτιδα.
Χαρακτηριστικό της είναι μια παλύ δυνατή και πολλές φορές οδυνηρή κράμπα που παρουσιάζεται στην οποιαδήποτε ακόμη και στην παραμικρή προσπάθεια βαδίσματος και εξαφανίζεται με την ανάπαυση.
Τα συμπτώματα αυτά δηλώνουν συχνά μια λίγο πολύ προχωρημένη βλάβη των αρτηριών που λέγεται αρτηρίτιδα
Τέλος νευρικές διαταραχές που προέρχονται απο διάφορες τοξινώσεις προκαλο΄θυν συχνά πόνους στο΄θυς μυε (μυαλγίες που έχουν οι αλκοολικοί) και έχουν πολλές ομοιότητες με τις κρμπες.
Πως αντιμετωπίζονται οι μυϊκές κράμπες ;
Μέθοδος της Γιαγιας Μια εμπειρική λύση είναι να τσιμπήσετε τον μυ που πονάει. Η πρόκληση πόνου στον μυ, μπορεί να τον χαλαρώσει αμέσως. Μια άλλη λύση είναι να προκαλέσετε με το χέρι σας διάταση του πιασμένου μυ. Διάταση είναι ο εξαναγκασμός του μυ να κάνει την ακριβώς αντίθετη κίνηση από αυτήν στην οποία έχει «μαγκώσει». Oι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι επώδυνες και ενοχλητικές. Για να τις αντιμετωπίσετε, μπορείτε να φτιάξετε λίγο χαμομηλόλαδο, που θα φυλάξετε σε ένα μπουκαλάκι δίπλα στο κρεβάτι σας. Ρίξτε 30 γραμμάρια ξερό χαμομήλι σε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και αφήστε το για 15 περίπου λεπτά σε μπεν μαρί. Aν κάνετε μαλάξεις με το χαμομηλόλαδο, οι αναλγητικές, σπασμολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε τον ύπνο σας ανενόχλητοι.
1. μια απλή μέθοδος για να μια σταματήσουμε μια κράμπα είναι να τεντώσουμε τον μυ (stretching). Αν μας πιάσει πχ μια κράμπα στο πόδι μπορούμε να σηκωθούμε και να περπατήσουμε για λίγο. Η εφαρμογή τοπικής θερμότητας και το απαλό μασάζ μπορεί να βοηθήσουν στην λύση του συμπτώματος
2. αν το αίτιο είναι απλό πχ μια κράμπα μετά από έντονη σωματική άσκηση, αρκεί να πιούμε αρκετό νερό, ή ακόμα καλύτερα ένα από τα γνωστά διαλύματα με ηλεκτρολύτες (κάλιο και νάτριο). Για τέτοιες περιπτώσεις φάρμακα δεν χρειάζονται διότι η κράμπα θα υποχωρήσει πριν απορροφηθεί το φάρμακο
3. αν υπάρχει μυϊκός τραυματισμός, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μυοχαλαρωτικά για λίγες ημέρες πχ ορφεναδρίνη ή μπακλοφαίνη
4. σε δύκολες περιπτώσεις δυστονικών μυϊκών διαταραχών μπορεί να γίνει τοπική ενδομυϊκή ένεση βοτουλινικής τοξίνης (Botox ) με πολύ καλά αποτελέσματα
5. αν η κράμπα οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή διαβητική νευροπάθεια και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως αδυναμία στο πόδι ή μούδιασμα, η θεραπεία στρέφεται στο υποκείμενο νόσημα.
Πως μπορώ να προλάβω τις κράμπες ;
– σωματική άσκηση : φροντίζουμε την σωστή ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της άσκησης. Ειδικά βοηθούν τα διαλύματα με ηλεκτρολύτες (κάλιο και νάτριο). Δεν ξεχνάμε τις διατατικές ασκήσεις (stretching). Προσέχουμε πιο πολύ τις ζεστές ημέρες
– εγκυμοσύνη : ο γυναικολόγος σας θα σας συστήσει να παίρνετε ασβέστιο και μαγνήσιο
– δυστονικές κράμπες : εμφανίζονται συχνά στο χώρο εργασίας και σχετίζονται με επαναμβανόμενες κινήσεις. Μπορούμε να τις προλάβουμε με εργονομικά tricks πχ στηρίγματα για τους καρπούς, αλλαγή θέσης στην καρέκλα, τακτικά διαλείμματα κ.ο.κ.
– κράμπες στον ύπνο : ασκήσεις stretching πριν την κατάκλιση και αν το κρίνει ο Νευρολόγος σας, χορήγηση ασβεστίου ή μαγνησίου
– για τους ηλικιωμένους : ασκήσεις stretching, επαρκής ενυδάτωση (προσοχή στα διουρητικά πχ υδροχλωροθειαζίδη) και ενδεχομένως χορήγηση ασβεστίου ή μαγνησίου.
Μου παρουσιάζονται συχνά κράμπες στα πόδια. Αυτό είναι σοβαρό ; μπορεί να έχει κάποιες συνέπειες στην υγεία μου ;
Συνήθως το αίτιο της μυϊκής κράμπας είναι απλό και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα εκτός από την ενόχληση που προκαλεί. Μια κράμπα βέβαια μπορεί να είναι σχετικά πιο επικίνδυνη όταν κάποιος κολυμπάει. Στην σπάνια περίπτωση όπου η κράμπα έχει σχέση με κάποιο νόσημα πχ κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή διαβητική νευροπάθεια, πρέπει η θεραπεία να στραφεί στο νόσημα αυτό.
Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για τις κράμπες ;
Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευρολόγο.