Η διαφραγματοκήλη εμφανίζεται όταν όταν το άνω τμήμα του στομάχου προβάλει μέσα στον θώρακα δια μικρού χάσματος στο διάφραγμα, που είναι ο μύς που χωρίζει την κοιλιακή κοιλότητα από την θωρακική κοιλότητα. Η διαφραγματοκήλη έχει ως αποτέλεσμα την κατακράτηση όξινου ή άλλου περιεχομένου του στομάχου, αφού το τελευταίο συμπιέζεται ανάμεσα στα σκέλη αυτού του στενού χάσματος του διαφράγματος. Αυτό το καυστικό περιεχόμενο του στομάχου, εύκολα παλινδρομεί στον οισοφάγο.
Πηγή : Γιάλβαλης Δημήτριος Γενικός Χειρουργός
Η διαφραγματοκήλη διακρίνεται σε 3 τύπους:
• Η ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη, που είναι η πιο συνηθισμένη, δημιουργείται όταν η ένωση του οισοφάγου με το στομάχι (γαστροοισοφαγική συμβολή) ανέρχεται στο θώρακα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συμπτώματα παρόμοια με της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ).
• Η παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη προκαλείται από είσοδο τμήματος του στομάχου, συνήθως του θόλου, στο θώρακα, ενώ η γαστροοισοφαγική συμβολή βρίσκεται στη φυσιολογική της θέση. Έτσι, δεν υπάρχουν συμπτώματα τύπου ΓΟΠ, αλλά μπορεί να υπάρχει πόνος στην περιοχή και δυσπεψία.
• Η μικτή διαφραγματοκήλη είναι συνδυασμός των 2 τύπων που περιγράφουμε παραπάνω. Λόγω του ότι τμήμα του θόλου του στομάχου, καθώς και η γαστροοισοφαγική συμβολή βρίσκονται στο θώρακα, οι μικτού τύπου διαφραγματοκήλες έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και έτσι προκαλούν περισσότερα και πιο έντονα συμπτώματα.
Διάγνωση διαφραγματοκήλης
Γίνεται την βοήθεια του ιστορικού και κλινικής εξέτασης. Περαιτέρω εξετάσεις που μπορεί να χρειαστούν για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση είναι η ακτινογραφία Θώρακος, γαστροσκόπηση, βαριούχο γεύμα και η μανομετρία του οισοφάγου (εδικό τέστ όπου μετράμε την πίεση στον οισοφάγο.
Συμπτώματα διαφραγματοκήλης
Τα συμπτώματα είναι συνήθως ανάλογα με τον τύπο της διαφραγματοκήλης.
Σε αρχικά στάδια είναι ήπια και πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά από τους ασθενείς.
- Παλινδρόμηση υγρών του στομάχου ή τροφής
- Αίσθημα καύσου στον οισοφάγο.
- Πόνος στο στομάχι.
- Πόνος στο στέρνο.
- Βράγχος φωνής.
- Δυσφαγία.
- Έμετος.
Πώς θεραπεύεται η διαφραγματοκήλη;
Συντηρητική θεραπεία διαφραγματοκήλης
Να τρώτε σωστά
- Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα
- Αποφεύγεται τροφές και ποτά που προκαλούν συμπτώματα
- Αποφεύγεται να ξαπλώνετε 3 ώρες μετά τα γεύματα
- Εάν είστε κουρασμένος υψώνεται το κεφάλι με 1-2 μαξιλάρια
- Αποφεύγεται στενά ρούχα και σφικτές ζώνες
- Προσπαθήστε να χάσετε κιλά εάν είστε υπέρβαρος
- Tα λιπαρά
- Τα τηγανητά
- Τη σοκολάτα, τον καφέ, το τσάι, τη μέντα
- Τα μπαχαρικά
- Τα αεριούχα ποτά, το αλκοόλ και ιδιαίτερα τα ηδύποτα
- Tους ξινούς χυμούς φρούτων
- Τα γλυκά με σιρόπι
- Τις πίτες με φύλλο
- Τις σούπες το βράδυ
- Να τρώτε και να πίνετε με μέτρο
- Να τρώτε αργά και να πίνετε ήρεμα
- Να μην πίνετε αεριούχα ποτά
- Μη σηκώνετε βάρος
Μια πολύ καλύ λύση είναι να παίρνετε εξειδικευμένα πεπτικά ένζυμα όπως το Digest Gold ειδικά για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και εάν το πρόβλημα επιμένει επισκεφτείτε γαστρεντερολόγο
Επίσης η κατάλληλή άσκηση στο διάφραγμα
- Τόνωση του αποδυναμωμένου μυ στο διάφραγμα
- Ανακούφιση από την καούρα, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και από τον πόνο ή τη δυσκολία κατάποσης
- Υπάρχει ένα ικανός αριθμός ασθενών που επιμένουν να έχουν συμπτώματα παρά την αλλαγή του τρόπου ζωής. Τότε χρειάζεται θεραπευτική αγωγή η και γαστροσκόπηση. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση ίσως χρειάζεται χειρουργική θεραπεία διαφραγματοκήλης। Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα μέσω μικρών οπών να μπει ένα όργανο που λέγεται λαπαροσκόπιο στο θώρακα η στην κοιλιά και να γίνει η επέμβαση λαπαροσκοπικά
Κάποιοι ασθενείς μπορεί να μην έχουν συμπτώματα οπότε και παραμένουν αδιάγνωστοι. Οι ασθενείς με μεγάλες διαφραγματοκήλες μπορεί να έχουν χρόνια αιμορραγία και να εμφανίσουν αναιμία. Ένας σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος είναι η περίσφιξη της κήλης δηλαδή ο στραγγαλισμός εκείνου του κομματιού του στομάχου που βρίσκεται στο θώρακα, με αποτέλεσμα την ισχαιμία και τη νέκρωσή του. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση που απαιτεί άμεση χειρουργική ιατρική παρέμβαση.
Χειρουργική θεραπεία για τη διαφραγματοκήλη
Η διαφραγματοκήλη μπορεί να επιπλακεί, όπως και κάθε άλλη κήλη και να προκαλέσει περίσφιγξη ή/και νέκρωση, του όποιου κοιλιακού σπλάγχνου αποτελεί το περιεχόμενό της. Εάν ένας ασθενής με γνωστή διαφραγματοκήλη παρουσιάσει πολύ έντονο πόνο στην κοιλιά ή στο θώρακα που συνοδεύεται από πυρετό, τάση για εμετό, δύσπνοια η δυσκολία στην κατάποση χρειάζεται άμεσα επείγουσα εξέταση και αντιμετώπιση από γενικό χειρουργό. θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα χειρουργική συμβουλή, προκειμένου να αποκλεισθεί η όποια τέτοια επιπλοκή, η οποία μπορεί να καταστεί απειλητική ακόμα και για τη ζωή του.
¨Οπως αναφέρει ο έμπειρος Γενικός Χειρουργός Γίάλβαλης Δημήτριος
” Η χειρουργική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης γίνεται λαπαροσκοπικά. Δια μερικών μικρών τομών (3-4) στην κοιλιά, τοποθετούμε ειδικούς σωλήνες (trocar) και δημιουργούμε πνευμοπεριτόναιο (δηλαδή γεμίζουμε την κοιλιά με CO2). Αυτό μας επιτρέπει να εργαζόμαστε μέσα στην κοιλιά, με την χρήση ειδικής τηλεσκοπικής κάμερας υψηλής ευκρίνειας και παρακολουθώντας τις κινήσεις μας μέσω μιας οθόνης. Μέσω ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων αφού πρώτα γίνει ανάταξη της διαφραγματοκήλης, κατόπιν τοποθετείται μαλακό πλέγμα για να καλύψει το χάσμα, το οποίο στηρίζεται με μεταλλικά κλίπς (staplers) πάνω στα σκέλη του διαφράγματος.
Οι συνήθεις επιπλοκές αυτής της επέμβασης είναι:
- Πνευμοθώρακας
- Μετεγχειρητικός ειλεός
- Τραυματισμός στομάχου ή εντέρου
Η ανάρρωση είναι ταχεία και σε 1-2 ημέρες ο ασθενής παίρνει συνήθως εξιτήριο. Είναι απαραίτητος ο περιορισμός της άρσης βάρους για τουλάχιστον 1 μήνα.